از تعریف هوش هیجانی و این که چگونه میتوان هوش هیجانی را افزایش داد، پیش از این نوشته ام.
امروز میخواهم از این بنویسم که با چه راهکارهایی میتوانیم هوش هیجانی کودکانمان را افزایش دهیم.
هیچ گاه برای کار بر روی هوش هیجانی و افزایش آن دیر نیست. ولی بهتر است از دوران کودکی بر روی افزایش این هوش کار کرد. داشتن هوش هیجانی میتواند در آینده کودکان تأثیر مثبتی داشته باشد و حتی ممکن است مسیر زندگی کودکی را کاملاً متفاوت رقم بزند.
از کجا شروع کنیم؟
1- با کودک همدردی و همدلی کنیم. خودمان را جای کودک بگذاریم و احساساتش را درک کنیم. از زاویه دید او به مسائل نگاه کنیم. خیلی از اوقات ما نمیتوانیم برای نارحتی کودکمان کاری بکنیم؛ ولی همین که بفهمد کسی را دارد که او را درک کرده و میفهمد باعث امنیت خاطر و آرامش او می شود. همدردی و همدلی به معنی موافقت کردن و تایید کودک نیست؛ بلکع فقط به معنی درک کودک و مسائل را از دیدگاه و دیدن است.
2- به کودک اجازه ابراز احساساتش را بدهیم. کودکانی که احساسات خود را سرکوب کرده و ابراز نمی کنند نمی توانند هوش هیجانی مناسبی داشته باشند.
3- گوش شنوای کودکمان باشیم. به حرف هایش و آنچه درباره احساساتش می گوید گوش کنیم. کودک باید بتواند و با امنیت خاطر احساساتی که تجربه می کند را خواه مثبت و خواه منفی با ما در میان بگذارد و از آن ها حرف بزند.
4- با کودک بازی کنیم. بازی با کودک را یکی از اولویت های خود قرار داده و برای آن وقت بگذاریم.
5- مهارت حل مسئله را به کودکمان یاد دهیم. با یادگیری مهارت حل مسئله در مواقع بحرانی یا در موقعیت هایی که چالشی پیش روی کودک قرار می گیرد، کودک میتواند به راحتی از پس حل آن برآید. بدون دعوا، عصبانیت، سروصدا و گریه و زاری یا جیغ و داد.